© Michael Goldfarb/MSF
28 Úno 17 18 Dub 18

Bombardování nemocnic: Jak se skládají důkazy pomocí fotografií

Od roku 2015 bylo bombardováno téměř sto zdravotnických zařízení, která patří Lékařům bez hranic nebo jsou jimi podporována. Převážná většina těchto zařízení se nacházela v Sýrii, další v Jemenu, Afghánistánu, na Ukrajině a v Súdánu. Lékaři bez hranic považují za nezbytné shrnout fakta a zjistit, kdo je odpovědný za každé z těchto bombardování. V poskytování pomoci lze pokračovat jen tehdy, pokud můžeme předpokládat existenci alespoň určité míry jistoty při ochraně civilních míst. Současně je nezbytné požadovat spravedlnost a odškodnění. Ale jak přimět pachatele ke změně chování, když odmítají, zpochybňují nebo minimalizují svoji zodpovědnost a útoky označují za pouhé chyby?

Odsouzení pachatelů je nutné pro zabránění beztrestnosti

Lékaři bez hranic mohou dělat jen velmi málo proti těm, kteří jsou zodpovědní za bombardování jejich zařízení, zdravotnického personálu a pacientů. Kromě podání stížnosti u soudu v dané zemi mohou požádat Mezinárodní humanitární vyšetřovací komisi (IHFFC) o nezávislé a nestranné vyšetřování. Ta je jediným stálým orgánem, který byl zřízen, aby vyšetřoval porušování mezinárodního humanitárního práva. K zahájení vyšetřování však potřebuje souhlas všech zapojených stran.

Například po aktivování Komise k přezkoumání útoku americké armády na nemocnici v afghánském Kundúzu nebylo možné vyšetřování zahájit, protože Spojené státy souhlas neposkytly.

Příliš často se stává, že Lékařům bez hranic nezbyde nic jiného, než veřejně odsoudit pachatele bombových útoků, a doufat, že poškození jejich pověsti přiměje viníky ke změně chování. Vyšetřovatelé využívají amatérské fotografie a videa a s jejich pomocí rekonstruují „místo činu“. To je při odsuzování těchto útoků velmi užitečné, protože jejich pachatelé svou vinu často popírají. S využitím kartografie, analýzy obrazových materiálů, právní a architektonické expertízy výzkumná agentura Forensic Architecture sbírá a analyzuje veškeré záznamy o spáchaném činu tak, aby mohla určit, kdo za ním stojí. Lékaři bez hranic nedávno tuto agenturu požádali o prošetření náletu, který se odehrál před více než 12 měsíci a jehož cílem byla nemocnice v Ma’arat Al Numan v syrské provincii Idlíb.

Důkaz na záběrech bombardování nemocnice v Ma’arat Al Numan

Nemocnice v Ma´arat Al Numan, kterou podporují Lékaři bez hranic, byla dne 15. února 2016 zasažena raketovým útokem. Zahynulo 25 osob, z toho jeden zaměstnanec Lékařů bez hranic, 11 osob bylo zraněno. Oběti byly převezeny do jiné nemocnice, která se tentýž den stala také terčem útoku. Dr. Mego Terzian, prezident francouzské sekce Lékařů bez hranic, po útoku veřejně obvinil rusko-syrskou koalici, že je za bombardování odpovědná. Toto obvinění bylo založeno na analýze souvislostí, přítomnosti vojenských složek a svědectví syrských civilistů, kteří byli útoku přítomni (někteří z nich byli v kontaktu s Lékaři bez hranic po delší dobu). Obvinění vedlo k mnoha reakcím ze strany vlády Ruska a Sýrie - od jeho odmítnutí až po obvinění ze špionáže. Z jakého důvodu obvinili francouzští Lékaři bez hranic Rusko a Sýrii? Jak spolehlivé jsou výpovědi svědků, na jejichž základě došlo k nařčením?

Tým výzkumné agentury Forensic Architecture provedl vyšetřování založené na fotografiích ze sociálních sítí i na těch pořízených zdravotnickým personálem, aktivisty a běžnými občany. Ty ověřili a analyzovali a s jejich pomocí provedli rekonstrukci bombardování. Jejich vyšetřování neposkytuje stoprocentní důkazy, nicméně potvrzuje podezření Lékařů bez hranic, že zodpovědnost za útok na nemocnici Ma´arat Al Numan nesou syrské a ruské vojenské síly.

Odlety ruských a syrských letadel ze základen korespondují s časy a místy výbuchů. Zkoumání videa zachycujícího jedno z letadel ukazuje na jeho podobnost se stíhačkou MiG-23, kterou používá v dané oblasti pouze Sýrie. Vyšetřování dále potvrzuje využití double- či triple-tap útoků. Při těchto útocích je jeden cíl opakovaně bombardován v krátkém intervalu. To jasně ilustruje trvalé pronásledování civilistů a organizací poskytujících materiální pomoc v Sýrii.

Pokud vás zajímají podrobnosti o vyšetřování agentury Forensic Architecture, podívejte se na následující video (v angličtině):

{{{ labels.morehistories }}}