© Leonora Baumann/hanslucas.com
08 Led 16 01 Čvn 21

Boj proti spalničkám: Jedna epidemie ustupuje, další hrozí

Jihovýchod Konžské demokratické republiky sužuje od začátku loňského roku epidemie spalniček. Konkrétně jde o hornickou provincii Katanga, která je velká skoro jako Španělsko. Podle údajů ministerstva zdravotnictví tam onemocnělo do konce listopadu více než 39 tisíc lidí, z toho 500 jich zemřelo. Skutečná čísla budou ještě vyšší. A ačkoliv se zdá, že epidemie začala v této provincii ustupovat, Lékaři bez hranic se obávají, že ve většině ostatních provincií případů spalniček neubývá a hrozí tak propuknutí dalších epidemií.

Spalničky jsou dnes nemocí, jíž lze úspěšně předcházet. To ale není případ Konžské demokratické republiky, kde se staly endemickou chorobou a epidemie této nemoci se tam pravidelně vracejí. Nemoc přitom ohrožuje hlavně děti mladší pěti let, nebezpečná je zejména pro ty, které trpí akutní podvýživou. Pokud se děti spalničkami nakazí, stávají se také více náchylné k dalším nemocem, jako je kupříkladu malárie.

„I když se nyní zdá být epidemie spalniček v Katanze na ústupu, dělá nám velké starosti jejich přítomnost ve většině ostatních provincií a z toho plynoucí riziko vypuknutí dalších epidemií,“ řekla Caroline Voûte, která koordinuje v regionu Katanga boj Lékařů bez hranic proti epidemii spalniček a na konci roku 2015 popsala aktuální situaci v této provincii.

„Demokratická republika Kongo čelí nepřetržité epidemii spalniček už od roku 2010. Znovu a znovu jsou vynakládány obrovské lidské i finanční zdroje na boj proti nemoci, které lze snadno předcházet očkováním. Současná krize znovu vyvolává otázku, jak účinné byly předchozí očkovací kampaně. Je potřeba poučit se z této epidemie, přijmout nezbytné kroky ke zdokonalení běžné imunizace a tak předcházet novým epidemiím v příštích letech. Nezapomeňme, že v roce 2011 Katanga čelila jedné z největších epidemií spalniček. Lékaři bez hranic tehdy očkovali 2,1 milionu dětí,“ upozornila Caroline Voûte.

Od ledna do listopadu 2015 bylo v Katanze oficiálně hlášeno více než 39 000 případů a téměř 500 úmrtí. „Jak už nyní ukazují zpětné průzkumy úmrtí v některých oblastech, tato čísla jsou značně podhodnocená,“ podotkla.

V nejodlehlejších a ekonomicky nejchudších oblastech to ze zdravotnického hlediska podle ní vypadá jako v poušti. „Hlavně v zemědělských oblastech ztratil systém zdravotnictví legitimitu a důvěryhodnost. Ve zdravotnických centrech je „chronický“ nedostatek léků, chybí školený zdravotnický personál a ceny za ošetření jsou přemrštěné. Kvůli tomu už tak chudí obyvatelé přestávají vyhledávat léčbu. V tomto kontextu selhává epidemiologické sledování a zdravotnické úřady neznají skutečná.  Rozpoznání epidemie i následná reakce proto byly opožděné,“ přiblížila Caroline Voûte s tím, že Lékaři bez hranic začali zasahovat v dubnu ve zdravotnické oblasti Malemba Nkulu. Epidemie se ale rozšiřovala a bylo nutné rychle rozšířit aktivity organizace i do více oblastí.

„Očkujeme děti od 6 měsíců do 15 let a podporujeme zdravotnická centra při řešení jednodušších případů tím, že jim poskytujeme léky, školíme personál a nabízíme dohled. Máme také týmy v nemocnicích, kde ošetřujeme děti s komplikacemi. Například v okolí města Manono je alarmující výskyt podvýživy, v některých oblastech dokonce přesahuje 10 %. Z dětí, které hospitalizujeme, má také 90 % malárii. Proto jsme se rozhodli zaměřit také na tyto dva typy zdravotních komplikací.

Lékaři bez hranic pracují v zemi od roku 1981. V provincii Katanga a sousedních oblastech očkovali pracovníci organizace od začátku epidemie spalniček více než 962 900 dětí, kterým je od šesti měsíců do patnácti let.. Organizace také pomohla téměř 30 000 dětí, které se nemocí nakazily.

{{{ labels.morehistories }}}