20 Led 15 15 Zář 17

Blog z Konga: Očkovací kampaň

 

Angeline je rodinná lékařka z Anglie, která současnosti končí svou misi s Lékaři bez hranic ve městě Kitchanga v provincii Severní Kivu v Demokratické republice Kongo. Projekt poskytuje pohotovostní péči ve dvou táborech pro vysídlené osoby ve městě a zajišťuje provoz tří zdravotních center v nedostupných oblastech v horách okolo Mwesa. Angeline je na své druhé misi s Lékaři bez hranic. Na projektu je s ní i její přítel Claudio, který zodpovídá za oblast péče o duševní zdraví.
Spolu s Claudiem už brzy ukončíme naši misi v Kitchanga. Konec mise je vždy zvláštní chvíle, kdy už je člověk seznámen se svou prací a místním kontextem, ale zároveň mu dochází energie.

Poslední týdny v horách byly hektické. Kvůli šířícím se bojům v regionu začalo do naší oblasti přicházet stále více vysídlených lidí. Asi 15 000 lidí se usídlilo v Bibwe a v okolních lesích. V Kivuye je 2083 nových vysídlených osob, které byly umístěny v již existujícím uprchlickém táboře. Kvůli stoupajícímu přelidnění a riziku epidemie spalniček jsme ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví začali organizovat očkovací kampaň proti spalničkám.

Cílovou skupinou kampaně byly děti mezi 6 měsíci a 15 lety věku. Pro zajištění odpovídající imunity v populaci je potřeba naočkovat 100% dětí. V realitě se však za únosné pokrytí považuje 75%. Očkovací kampaň je rozsáhlá logistická operace. Nejprve je potřeba získat souhlas ministerstva zdravotnictví. Pak následuje sčítání populace, kalkulace potřebného materiálu, objednávání zásob, informování komunit i všech důležitých autorit v oblasti. Jedním z primárních úkolů je výběr vhodného místa a vybudování očkovacího střediska. Místo musí být dostatečně velké, s odpovídajícím prostorem pro čekárnu, jedním vchodem a jedním východem na protějších stranách, s dostatkem místa pro registrační tým, tým podávající orální léky (vitamín A a albendazol), očkovací tým, tým na přípravu vakcín a pro sklad materiálu a odpadu.

Jako první místo pro očkování bylo vybráno Kivuye. Bylo k tomu několik důvodů. Byly tam identifikovány dva případy spalniček. Z logistických důvodů bylo Kivuye zvoleno proto, že v místním zdravotním středisku je funkční lednička a vysídlené osoby žijí v oficiálním táboře. Vysídlení lidé v Bibwe jsou roztroušeni v nedostupných vesnicích v lese. Naplánovali jsme výjezd od pondělí do soboty (8.-13. října).

Nálada byla dobrá a všichni se nadšeně pustili do kampaně. Za první dva dny jsme naočkovali 3096 dětí. Naneštěstí nás v polovině kampaně kontaktovala naše základna v Kitchanga. Bezpečnostní situace v horách se zhoršila, a proto jsme museli zastavit kampaň a vrátit se do Kitchanga. Byl už však večer a proto jsme museli přenocovat v Kivuye. Nemohli jsme ani dojet pro naše věci do Mpati. Naštěstí byl zrovna v Kivuye trh, a tak jsme mohli koupit kozu, brambory a zelí na večeři. Když se lidé doslechli, že zůstáváme na noc v Kivuye, začali do střediska přinášet hrnce, pánve a další kuchyňské potřeby. Dokonce jsme dostali i pytel plný jarních cibulek. Jejich pohostinnost mě dojala. Ti lidé mají tak málo a i o to se s námi podělili. Když jsem večer měla s týmem bezpečnostní briefing, z dálky jsme slyšeli dunění dělostřelby. Teplota v noci klesla a my neměli žádné přikrývky, jen oblečení. Stočili jsme se do klubíčka a snažili udržet alespoň trochu tepla. Ráno jsme předali naše očkovací středisko personálu v Kivuye a jeli zpátky do Kitchanga.

Na základnu jsme dorazili špinaví a vyčerpaní. Jako vždy po bezpečnostních incidentech jsme šli na debriefing. V jeho průběhu se každý mohl vyzpovídat ze svých starostí a strachu. Vlastně se mi dost ulevilo, že většina týmu byla více znepokojena kvůli věcem, které jsme museli nechat ve Mpati, než stresem spojeným s evakuací.

Náš personál v Kivuye nám poslal finální výsledky očkovací kampaně. Kvůli špatné bezpečnostní situaci mohli v Kivuye po našem odjezdu za několik dní naočkovat jen dalších 750 dětí. Celkem bylo naočkováno 3846 dětí z cílové skupiny 5010 dětí. To je 77% pokrytí, a vzhledem k obtížným podmínkám naší práce to není špatný výsledek!

Spolu s Claudiem máme letenky z Konga na příští středu. Jestli všechno půjde podle plánu, za týden už budeme se svou rodinou a přáteli, které jsme tak dlouho neviděli.

Čtěte více o situaci v Demokratické republice Kongo a konfliktu v provincii Severní Kivu.

Čtěte blog Angeliny v angličtině.

 

{{{ labels.morehistories }}}