04 Čvc 17 15 Zář 17

Blog: Důvod k oslavě

„Nad rodící ženou by slunce nemělo vyjít nebo zajít dvakrát.“ - africké přísloví

Je středa odpoledne a menší houf doktorů, sestřiček a pacientů se shromáždil kolem prostřeného stolu plného místních lahůdek na sesterně jednotky zaměřené na porodnickou píštěl. Hudba je ztlumená kvůli několika krátkým děkovným proslovům. Znovu se rozezní, když se obrovský sound systém jako z devadesátých let přesune ven na dvůr, aby si všichni užili taneční část párty.


Pacientky s porodnickou píštělí dnes slaví s doktorem Geertem Morrensem poslední den jeho mise. Lékař, kterému tady v Jahunu všichni říkají „Baba G“, právě končí šestitýdenní chirurgickou misi a většinu své kariéry zasvětil nápravám porodnické píštěle – jednomu z nejzávažnějších důsledků dlouhého komplikovaného porodu.

Mnohé z těchto mladých žen spojuje podobný příběh. Otěhotněly v nízkém věku. Nedostalo se jim žádné porodnické péče. Rodily doma celé dny. Většinou porodily mrtvé dítě. Objevil se u nich samovolný únik moči. Jejich manželé a komunita je vyloučili ze společnosti. Našly si cestu na jednotku porodnické píštěle – a v tragickém příběhu nastal pozitivní obrat.


Odhaduje se, že v Asii a subsaharské Africe žijí více než dva miliony mladých žen s neléčenou porodnickou píštělí. Ženy s touto diagnózou trpí inkontinencí, sociální izolací, řadou psychických a fyzických zdravotních problémů, stydí se. Programem porodnické píštěle v Jahunu prošlo přes 2 500 žen, které absolvovaly chirurgický zákrok, fyzioterapii a psychologickou podporu.

Venku tančí ženy oblečené v pestře zbarvených kaftanech (tradiční africký oděv) ve velkém energickém kruhu, jednou rukou mávají ve vzduchu do rytmu a druhou si drží sáčky s vývodem z močového měchýře. Po zemi jsou rozesety velké kbelíky s vodou. „Šetřit měchýř“, tedy udržet katétr na několik týdnů místě, aby se měchýř vyprazdňoval, a pít co největší množství tekutin, jsou klíčové podmínky pro zotavení se po operaci.


Jednotka porodnické píštěle je místem umožňujícím ženám vyloučeným z jejich komunit získat zpět své životy. V neposlední řadě tu ženy cítí, že nejsou se svým utrpením samy, a navzájem se podporují. Bylo úžasné vidět je tančit, mnohé z nich tak mladé, ještě náctileté. Plaše jsem je pozorovala z povzdálí, dokud mě jedna z pacientek nepopadla za ruku a nevtáhla mě do kola!


Nekomplikované píštěle jsou léčitelné, ale klíčová je prevence. Píštělím se dá ve většině případů předejít díky osvětě. Jednoduchá výchovná hesla, jako třeba africké přísloví „Nad rodící ženou by nemělo vyjít nebo zajít slunce dvakrát“ se můžou dostat i na vzdálená místa. Včasný přístup k porodnické péči a kulturní změny, které podporují ženy (například v oddálení prvního těhotenství), jsou dalšími klíčovými předpoklady změny.

Pacientka, která mě vtáhla do víru tance, slavila. Právě se uzdravovala z nedávné operace a čekala na závěrečné testy, které by potvrdily, že proběhla úspěšně. Byla optimistická, mnohé z jejích spolupacientek se uzdravily.

Porod dítěte se považuje za šťastný okamžik, za nový začátek. Pro ženy s porodnickou píštělí je to však spíš začátek konce. Program porodnické píštěle v Jahunu dává těmto neuvěřitelně houževnatým ženám tolik potřebnou druhou šanci. 

{{{ labels.morehistories }}}