03 Čvc 09 15 Zář 17

Bangladéš, Indie: Měsíc po cyklónu Aila jsou hlavní prioritou nová přístřeší

Měsíc poté co Bangladéš a indický stát Západní Bengálsko zasáhl cyklon Aila, lidé v postižených oblastech jsou stále sužováni povodněmi vracejícími se v době přílivu. Naléhavě potřebná jsou nyní přístřeší, pitná voda, potraviny a hygienická opatření. V některých odlehlých oblastech lidé údajně stále neobdrželi žádnou pomoc.

Lékaři bez hranic distribuují balíčky humanitární pomoci, poskytují základní zdravotní péči, kontrolují kvalitu vodních zdrojů a opravují je. Celkem pomáhají asi 75 000 lidí v Bangladéši a 15 000 v Indii, kteří jsou postiženi následky cyklonu.

Prohlédnout si mapu Cyclone Aila - Bangladesh and India ve větších rozměrech

Pokračující povodně

Povodeň zahubila dobytek a zničila obydlí, krevetové farmy i zemědělskou půdu. Lidé nyní žijí v provizorních přístřešcích na zbývajících úsecích hrází. Některé vesnice jsou stále dvakrát denně zaplavovány během přílivu.

„Lidé jsou po krk ve vodě,” říká Rivkah van Barneveld, koordinátorka krizové pomoci Lékařů bez hranic v Západním Bengálsku. „Domy jsou buď zcela zničené, nebo dosud zaplavené, většina lidí nemá suché místo na spaní. Protože se blíží monzunové období, je přístřeší jednou z hlavních priorit. Lékaři bez hranic proto distribuují mezi postižené rodiny plastové plachty a deky.”

Kožní infekce a průjmová onemocnění

Během povodní byly zničeny i vodní zdroje a latríny, což způsobilo šíření průjmových onemocnění a dalších nakažlivých onemocnění. Kvůli nedostatku pitné vody jsou lidé nuceni používat stejnou vodu na mytí, praní i pití.

Zdravotnická zařízení na indické straně fungují relativně dobře. V zaplavených oblastech Bangladéše Lékaři bez hranic provozují mobilní kliniky. „Navštívili jsme zatím deset různých míst a denně prohlédli kolem 250 lidí, většinou kvůli průjmovým onemocněním a kožním infekcím. Kromě toho distribuujeme mýdlo, vědra a chlorové tablety a vysvětlujeme lidem, jak je používat,” uvedla krizová koordinátorka Lékařů bez hranic Megan Hunter.

V následujících dnech odcestuje do Bangladéše další krizový tým s odborníky na vodu a sanitaci, logistiky a zdravotnickým personálem.

{{{ labels.morehistories }}}