01 Lis 14 15 Zář 17

Andrea Caprez, Christopher Schuler: Out of Somalia

Praha, 30. října 2014 - Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic /Médecins Sans Frontières (MSF) srdečně zve na výstavu Out of Somalia, Dagahaley – uprchlický tábor v Keni, která se koná v rámci komiksového festivalu KomiksFEST! od 2. do 30. listopadu v Café Jedna ve Veletržním paláci. Reprodukce z komiksové knihy švýcarských autorů Andrey Capreze a Christopha Schulera nechají nahlédnout do každodenního trápení lidí hledajících v provizoriu uprchlického tábora útočiště před boji ve vlastní zemi.

Netradičně pojatou výstavu umístěnou na přízemních oknech Veletržního paláce bude možné sledovat z interiéru i exteriéru. Výstavu otevře vernisáž v neděli 2. listopadu v 15 hodin a pokřtí ji zástupci KomiksFESTu! spolu se spolupracovníky Lékařů bez hranic. Během vernisáže bude představena interaktivní aplikace Out of Somalia připravovaná ve spolupráci se studiem Newslab.

Výstava je uspořádaná s laskavým svolením Národní galerie.

Lékaři bez hranic působí v uprchlickém táboře Dadáb, jehož součástí je i tábor Dagahaley, od roku 1997. Poskytují zde bezplatnou zdravotní péči uprchlíkům ze Somálska. Na počátku roku 2011 do Dagahaley, jednoho z uprchlických táborů u městečka Dadáb, pozvali švýcarského kreslíře Andreu Capreze a spisovatele Christopha Schulera. Z jejich cesty se zrodila kniha „Out of Somalia“. Osobně laděné vyprávění o pobytu obou autorů je zároveň zprávou o zoufalé situaci v uprchlických táborech a každodenním úsilí zdravotnických týmů o zajištění základní lékařské péče.

Tábory, nacházející se na severovýchodě Keni, měly poskytnout pomoc a ochranu zástupům válečných uprchlíků ze Somálska a byly navrženy pro 90.000 lidí.  Na počátku roku 2012 se proměnily v největší uprchlický komplex na světě s bezmála půl milionem obyvatel. Ještě dnes v táborech v Dadábu žije na 340.000 obyvatel, kteří mají jen mizivou naději na návrat k normálnímu životu.

{{{ labels.morehistories }}}