© Laetitia Martin/MSF
20 Led 17 19 Dub 18

Alarmující následky nekvalitních léků v Demokratické republice Kongo

Lékaři bez hranic upozornili na to, že v Demokratické republice Kongo muselo v roce 2015 více než tisíc lidí vyhledat ošetření v nemocnici, protože se otrávili v důsledku požití „falšovaných“ či špatně označených léků. Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace problém popsala v článku, publikovaném v časopise The Lancet Global Health 17. ledna 2017.

Koncem roku 2014 začali lidé přijíždět do zdravotnických center v okrese Ituri, poblíž hranic mezi D. R. Kongo a Ugandou. Trápily je potíže jako tuhost krku či nedobrovolné svalové kontrakce. Do srpna 2015 bylo do zdravotnických zařízení, které provozují Lékaři bez hranic a místní ministerstvo zdravotnictví, přijato více než 1 000 lidí.

Zdravotníci se nejprve obávali, že se jedná o epidemii meningitidy. Další vyšetřování ovšem ukázalo, že pacienti užívali toxické látky. Po analýze vzorků léků, které se běžně v oblasti předepisují, byl toxický původce problémů odhalen v běžně prodávaných tabletách, jako je diazepam. Ve skutečnosti totiž obsahovaly haloperidol, antipsychotický lék používaný při léčbě schizofrenie.

Diazepam se všeobecně používá k léčbě různých problémů, mezi něž patří úzkosti a záchvaty. V regionu Ituri je ale jeho užití ještě širší. Pacienti často dostávají diazepam k léčbě širokého spektra nemocí - od spavé nemoci po bolesti hlavy či dokonce malárii,“ říká Nicolas Peyraud, lékař spolupracující s Lékaři bez hranic.

Haloperidol je známý tím, že vyvolává dystonické reakce neboli mimovolné stahy svalů. „Přestože tyto stahy tváře, očí, jazyka, krku nebo rukou jen výjimečně ohrožují život, často v pacientech probouzí stres, paniku či stud,“ říká Dr. Peyraud.

Lékaři bez hranic okamžitě upozornili Ministerstvo zdravotnictví D. R. Kongo a Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) na tento problém. Ti pak vydali výzvu k identifikaci podezřelého zboží.

Probíhá vyšetřování, které se snaží zjistit, jak se špatně označené léky mohly dostat na trh. Pátrání je komplexní a patrně se dotkne také záměrně falšovaných léků a nekvalitních léků obecně.

Existence nekvalitních léků poškozuje jednotlivé pacienty i celé zdravotnické systémy. Slabé regulační systémy pro léky spojené s neadekvátními pokutami, korupcí a prostupnými hranicemi, vystavují zejména chudé státy mimořádné hrozbě výskytu nekvalitních léčiv.

„Nekvalitní léky popírají veškeré moderní pokroky ve farmacii a veřejném zdraví,“ říká Dr. Peyraud. „Toto množství  vážných otrav falšovanými léky by mělo být varovným signálem pro světovou zdravotnickou veřejnost, která by měla zajistit, aby  všichni pacienti, zejména ti v ohrožených komunitách, mohli těžit ze správně předepsaných a dostupných kvalitních léků.“ 

{{{ labels.morehistories }}}