15 Srp 16 15 Zář 17

Afghánistán: Počty pacientů v Hílmandu klesají, rostoucí boje jim brání dostat se ke zdravotní péči

Boje se posouvají do oblastí okolo Lashkar Gah, hlavního města afghánské provincie Hílmand. Nemocní a ranění se tak nemohou dostat do nemocnice Boost, zařízení s kapacitou 300 lůžek, kterou zde provozují Lékaři bez hranic společně s místním Ministerstvem zdravotnictví.

V posledním desetiletí se provincie Hílmand opakovaně stávala dějištěm střetů mezi vládou a opozičními jednotkami. To bylo hlavní překážkou pro lidi, kteří hledali život zachraňující zdravotní péči.

„Nárůst a blízkost bojů zjevně brání lidem dostat se do nemocnic,“ říká Guilhem Molinie, zástupce Lékařů bez hranic pro Afghánistán. „V bezprostřední souvislosti s ozbrojenými střety se čtvrtina pacientů nemůže dostat na naši pohotovost.“

Pacienti hlásí, že dochází k blokování silnic a kontrolní stanoviště zdržují cestu do nemocnic.

V srpnu bylo na jednotce pro léčbu podvýživy hospitalizováno průměrně 25 pacientů denně, šlo zejména o děti mladší pěti let. To je výrazně méně, než je pro tuto část roku obvyklé.

„Nízká čísla počtu pacientů na jednotce podvýživy jsou obzvláště alarmující,“ zdůrazňuje Molinie. „Pozdní  léčba podvýživy může zpomalit vývoj v raném dětství a přinést fatální následky. Jedná se o hlavní příčinu dětské úmrtnosti v Hílmandu. I bez zpoždění způsobených boji přijíždějí děti do nemocnice Boost pozdě a v kritickém stavu.“

Lékaři bez hranic připravili plán pro hromadná neštěstí, kdyby kvůli bojům došlo k náhlému přílivu pacientů. Naskladnili materiál a zavedli pravidla pro třídění pacientů. Nadále budeme léčit lidi, bez ohledu na jejich politickou, etnickou, náboženskou nebo jakoukoliv jinou příslušnost.

Lékaři bez hranic sdílejí koordináty nemocnice a informace o svých zařízeních v Lashkar Gah se všemi bojujícími stranami, stejně jako to dělali minulý rok v Kundúzu. Uplatňujeme politiku striktního zákazu zbraní a všichni lidé, kteří chtějí vstoupit do našich nemocnic, musejí své zbraně odložit do bezpečnostních skříněk.

Lékaři bez hranic začali pracovat v Afghánistánu v roce 1980. V našich afghánských projektech pracuje mezinárodní a místní personál bok po boku a snaží se pacientům zajišťovat co nejlepší péči. Lékaři bez hranic podporují Ministerstvo zdravotnictví v nemocnici Ahmad Shah Baba na východě Kábulu, porodnici Dasht-e-Barchi v západním Kábulu a nemocnici Boost v Laskhar Gah v provincii Hílmand. V Chóstu na východě země provozují Lékaři bez hranic porodnici. Organizace plánuje koncem letošního roku otevřít zařízení pro diagnózu a léčbu pacientů s multirezistentní tuberkulózou v Kandaháru. Práci v Afghánistánu financujeme výhradně z privátních zdrojů a nepřijímáme peníze od žádné vlády. 

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}