14 Říj 15 15 Zář 17

Afghánistán: Lékaři bez hranic požadují vysvětlení smrtícího bombardování nemocnice v Kundúzu

Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic/ Médecins Sans Frontières důrazně odsuzuje hrůzné bombardování nemocnice v Kundúzu v Afghánistánu. Při útocích zemřelo dvanáct spolupracovníků organizace a minimálně sedm pacientů včetně tří dětí, 37 lidí bylo zraněno, z toho 19 členů personálu nemocnice. Tento útok představuje vážné porušení mezinárodního humanitárního práva.

Všechny indicie nyní ukazují na to, že bombardování bylo provedeno mezinárodními koaličními jednotkami. Lékaři bez hranic požadují úplnou a transparentní zprávu o jejich vojenských aktivitách nad Kundúzem v sobotu ráno. Lékaři bez hranic také požadují nezávislé vyšetření útoku a zajištění maximální transparentnosti a odpovědnosti.

Odporný útok

„Tento útok je odporný a představuje vážné porušení mezinárodního humanitárního práva,” řekla prezidentka Lékařů bez hranic Meinie Nicolai. „Požadujeme úplnou transparentnost ze strany koaličních sil. Je pro nás nepřijatelné, aby tyto strašné ztráty na životech byly jednoduše odbyty jako „vedlejší škody“.“

Nemocnice Lékařů bez hranic v Kundúzu byla opakovaně terčem leteckých útoků od 2:08 do 3:15 místního času v přibližně 15minutových intervalech. Hlavní budova nemocnice, ve které se nacházela jednotka intenzivní péče, pohotovost a oddělení fyzioterapie, byla opakovaně a velice přesně zasažena během každého z útoků, zatímco okolní budovy zůstaly téměř netknuty.

Kdo nemohl utéct, uhořel na lůžku

„Udeřily bomby a pak jsme slyšeli kroužit nad námi letadlo,“ řekl vedoucí programů Lékařů bez hranic v severním Afghánistánu Heman Nagarathnam. „Následovala přestávka a pak opět přišlo bombardování. To se několikrát opakovalo. Když se mi povedlo dostat se z kanceláře, byla hlavní budova nemocnice v plamenech. Lidé, kteří mohli, se rychle přesunuli do dvou bunkrů do bezpečí. Ale pacienti, kteří nemohli utéct, uhořeli v plamenech na lůžku.“ 

Bombardování se odehrálo navzdory tomu, že Lékaři bez hranic poskytli GPS koordináty nemocnice koalici i afghánské armádě a civilním úřadům naposledy v úterý 29. září, aby předešli útokům na nemocnici. Jak je v konfliktních oblastech běžné, Lékaři bez hranic informovali o přesné poloze nemocnice všechny strany konfliktu.

Po skončení útoku se týmy Lékařů bez hranic zoufale snažily zachránit životy zraněných kolegů a pacientů v provizorním operačním sále zřízeném v jedné z nepoškozených místností. Někteří z pacientů v kritickém stavu byli převezeni do nemocnice v Puli Khumri, vzdálené dvě hodiny jízdy.

Žádáme respekt ke zdravotníkům

„Kromě smrti našich kolegů a pacientů útok způsobil také to, že nyní jsou obyvatelé Kundúzu odříznuti od krizové zdravotní péče, a to právě v době, kdy je naše pomoc na místě nejpotřebnější,“ uvedla dále Nicolai. „Opět žádáme všechny strany konfliktu, aby respektovaly civilní a zdravotnická zařízení a zdravotnický personál, jak to vyžaduje mezinárodní humanitární právo.“

Od pondělního propuknutí bojů ošetřili Lékaři bez hranic 394 zraněných. V době bombardování bylo v nemocnici 105 pacientů a jejich ošetřovatelů, společně s 80 mezinárodními a místními spolupracovníky Lékařů bez hranic. Lékaři bez hranic vyjadřují upřímnou soustrast rodinám a přátelům svých kolegů a pacientů, kteří přišli při útocích o život. 

Nemocnice Lékařů bez hranic je jediné zařízení svého druhu v celém severovýchodním Afghánistánu, které poskytuje bezplatnou život zachraňující úrazovou péči. Zdravotníci Lékařů bez hranic ošetřují všechny pacienty podle jejich zdravotních potřeb bez ohledu na jejich náboženské přesvědčení a etnickou či politickou příslušnost.

Lékaři bez hranic začali pracovat v Afghánistánu v roce 1980. V Kundúzu, stejně jako ve zbytku Afghánistánu, působí vedle sebe místní i mezinárodní spolupracovníci, kteří poskytují co nejkvalitnější léčbu a ošetření. Lékaři bez hranic podporují Ministerstvo veřejného zdraví v nemocnici Ahmed Šáh Baba na východě Kábulu, v porodnici Dasht-e-Barchi v západním Kábulu a v nemocnici Búst v Laškar Gáhu v provincii Hílmand. V Chóstu na východě země provozují Lékaři bez hranic vlastní porodnici. Lékaři bez hranic se pro své operace v Afghánistánu spoléhají výhradně na soukromé příspěvky a nepřijímají pro ně finance od žádné vlády.

{{{ labels.morehistories }}}