14 Čvn 17 21 Lis 19

Co byste měli vědět

Práce pro Lékaře bez hranic je velmi radostná, ale také velmi náročná. Mise trvají několik měsíců, během té doby je potřeba dávat ze sebe to nejlepší, zvládat život v náročných podmínkách a vyrovnávat se se situacemi, do kterých byste se možná nedostali. Odměnou vám bude to, že se můžete přímo podílet na zachraňování životů a pomoci lidem, ke kterým se často žádná jiná pomoc nedostane.

Předtím, než se rozhodnete vyrazit na informační večer a ucházet se o práci s Lékaři bez hranic, je potřeba si vše dobře rozmyslet. Abyste na nic nezapomněli, připravili jsme těchto šest kroků:

1. Zjistěte si, koho potřebujeme a co po vás budeme žádat

Lékaři bez hranic hledají profesionály z řad medicínských i nemedicínských oborů. Podívejte se, koho hledáme, a přečtěte si základní požadavky, které na vás budeme klást.  U kandidátů nás zajímají nejen tzv. hard skills (například vzdělání, praxe a jazyková vybavenost), ale také tzv. soft skills (například flexibilta, schopnost vést tým a odolnost vůči stresu). Konkrétní požadavky k jednotlivým profesím najdete v profilu jednotlivých profesí:

2. Přečtěte si, co nabízíme

Dostávají naši spolupracovníci plat? Kdo zařizuje víza, letenky nebo očkování? Jak se na misi jí a spí? Přečtěte si následující stránky:

Máte další otázky? Možná odpověď najdete v seznamu často kladených dotazů. Pokud jste neuspěli ani tam, neváhejte nám napsat na hr@lekari-bez-hranic.cz.

3. Rozmyslete si, jestli je život na misi pro vás

Na základě zkušeností se situacemi, které můžou nastat na misi s Lékaři bez hranic, jsme připravili nejdůležitější otázky. Podívejte se na ně a odpovězte si, jestli je život na misi to, co opravdu chcete. Otázky najdete na samostatné stránce.

4. Seznamte se s procesem výběrového řízení

Co vás vlastně všechno bude čekat před cestou do terénu? Podívejte se na přehledný obrázek celého procesu.

5. Snažte se zjistit o práci s Lékaři bez hranic co nejvíce

Zprávy o naší práci na webu nebo sociálních sítích možná sledujete. Inspirativní výpovědi našich spolupracovníků můžete najít na LinkedIn. Dozvíte se tam také, jak to vypadá v našich projektech a nemocnicích a jaké odborníky aktuálně hledáme. Podívejte se rovněž na mezinárodní výroční zprávy, které popisují práci Lékařů bez hranic podrobně a v celé šíři. Přečtěte si blogy našich pracovníků (zejména těch, kdo se věnují stejné práci jako vy). Přečtěte některou z knížek, které o nás vyšly.

Pokud budete dobře znát naši práci z různých úhlů, bude to pro vás výhoda.

6. Přihlaste se na informační večer

Prošli jste si všechno? Můžete pokračovat na informační večer. Ten je prvním krokem na cestě do práce v terénu s Lékaři bez hranic. Seznam informační večerů, které organizujeme v Praze, Brně, Bratislavě a také online, najdete zde.

Zjistili jste, že práce s Lékaři bez hranic není pro vás? Podívejte se na další možnosti, jak se zapojit.